titloi

2/8/14

Μαντίλες και τουρμπάνια ελεύθερα στο μπάσκετ

Το μπάσκετ αλλάζει την εικόνα του και λίαν συντόμως θα αποδέχεται επίσημα αθλητές και αθλήτριες που θα αγωνίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο πλέον και όχι μεμονωμένα και κατά περίπτωση με χιτζάμπ (μαντίλες) στο κεφάλι, τουρμπάνια όπως των Ινδών Σιχ και εκείνα, τα γνωστά σε όλους, μαύρα καπέλα των Εβραίων, εφόσον βέβαια το επιθυμούν και οι ίδιοι φυσικά.
«Κανένας παίχτης από 'δω και πέρα δεν πρέπει να αναγκάζεται να διαλέγει μεταξύ της πίστης του και του αθλητισμού», λέει ο πρόεδρος της FIBA, Γάλλος Ιβάν Μαϊνινί.
Το άρθρο 4.2 των κανονισμών απαγορεύει αυτή τη στιγμή ρητώς τη χρήση τέτοιων καλυμμάτων της κεφαλής, κυρίως για λόγους ασφάλειας και προστασίας από εμπλοκές των αθλητών πάνω στις φάσεις.
Τώρα όμως, όπως όλα δείχνουν, στις 27 Αυγούστου, σε συνεδρίαση της FIBA επί ισπανικού εδάφους, ο κανονισμός θα αλλάξει, η απαγόρευση θα αρθεί και έτσι θα υπάρξει ελευθερία επιλογής τόσο στο παγκόσμιο κύπελλο ανδρών της Ισπανίας στις αρχές Σεπτεμβρίου όσο πολύ περισσότερο μάλιστα, στην αντίστοιχη διοργάνωση των γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία (27 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου).
Η νέα απόφαση θα καλύπτει κάθε είδους διοργάνωση, από ηπειρωτικά κύπελλα μέχρι τα παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πολλές διεθνείς ομοσπονδίες αθλημάτων έχουν ήδη αποδεχθεί τη διαφορετικότητα στη σχέση θρησκείας - αθλητισμού και έχουν προσδώσει ελευθερία επιλογής, όπως για παράδειγμα η άρση βαρών.

Η 24χρονη Μπιλκίς Αμπντούλ Κααντίρ αγωνίζεται φορώντας τη «χιτζάμπ» στην ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου του Μέμφις, ενώ έχει διακρίσεις στη μέχρι τώρα καριέρα της







Οι Ινδοί
Μάλιστα χρόνια πριν, δεν είχε ανοίξει... μύτη, όταν εμφανίστηκαν Ινδοί παίκτες του χόκεϊ επί χόρτου, μουσουλμάνοι Σιχ, με τουρμπάνια στο κεφάλι, ακόμα και σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα τις δεκαετίες του '70 και '80, η Ινδία υπήρξε η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο στο συγκεκριμένο άθλημα.
Η επιτυχία αναγνώρισης της διαφορετικότητας στο μπάσκετ ουσιαστικά προήλθε από τις πιέσεις του κινήματος των Αμερικανών μουσουλμάνων αθλητών, που ξεσήκωσαν την κοινή γνώμη με δηλώσεις περί στέρησης της ελευθερίας τους.
Η 24χρονη Μπιλκίς Αμπντούλ Κααντίρ, που αγωνίζεται με μαντίλα στην ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου του Μέμφις και η 26χρονη μπασκετμπολίστρια Ιντιρα Κάλιο, βοσνιακής καταγωγής, προσέφυγαν προ καιρού στα δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, στο άθλημα του μπάσκετ, το πρόβλημα υφίσταται μόνον στη χρήση μαντίλας, που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες.
Δεν έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, σε διεθνές επίπεδο, ανδρών να φορούν στη διάρκεια αγώνων τους τουρμπάνια ή γιαρμούλκες.

 Η βοσνιακής καταγωγής μπασκετμπολίστρια Ιντιρα Κάλιο με μαντίλα και χωρίς, όπως αγωνιζόταν μέχρι σήμερα



Πηγή : http://www.ethnos.gr/