titloi

2/4/15

Α1 Αναγέννηση Ν. Ρ. :Ν. Σταυρίδου: “Θα κυνηγήσουμε τις πιθανότητές μας”

Η αγωνιστική και αρχηγική παρουσία της, σε συνδυασμό με την εμπειρία της από την Α1, είναι υπερπολύτιμη για την Αναγέννηση Νέου Ρυσίου. Η Ναυσικά Σταυρίδου είναι μέλος της ομάδας από πέρσι, όταν και πρωτοέκανε την εμφάνισή της στα «σαλόνια» του γυναικείου μπάσκετ. Σήμερα, ένα χρόνο και κάτι μετά, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης πανηγυρίζει την είσοδό του στους «4» του πρωταθλήματος και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, Ελληνικό.
Η 29χρονη διεθνής σούτινγκ γκαρντ, που ηγείται (και) φέτος της προσπάθειας του Νέου Ρυσίου (12.6 πόντοι, 5.7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά αγώνα και  μέσο όρο συμμετοχής 35 λεπτά), μιλά στο Eurohoops για τα ματς με το Ελληνικό, την εκπληκτική φετινή πορεία της ομάδας της αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παίκτριες και σύλλογοι στο ελληνικό γυναικείο μπάσκετ, του οποίου τα προβλήματα εντάθηκαν -όπως τονίζει- λόγω της κρίσης.


Λίγο καιρό μετά το Κύπελλο, συναντάτε ξανά το Ελληνικό. Στόχος είναι μια εμφάνιση ανάλογη με αυτή του τελικού κι όπου βγει;
Είμαστε μόλις τρεις εβδομάδες μετά το τελευταίο ματς εναντίον του Ελληνικού και στόχος μας είναι να είμαστε και πάλι ανταγωνιστικοί. Μακάρι να είμαστε σε καλή μέρα και να καταφέρουμε να τους κοιτάξουμε ξανά στα μάτια. Οι αγώνες του Πρωταθλήματος διαφέρουν πολύ σε σχέση με αυτούς του Κυπέλλου. Σε έναν τελικό είσαι 40′ μακριά από έναν τίτλο και αυτό δίνει ισχυρότατο κίνητρο στις παίκτριες να δώσουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο, χωρίς να υπάρχει αύριο. Αυτή τη στιγμή παίζουμε με το Ελληνικό με μειονέκτημα έδρας και 0-2 στις νίκες, οπότε το έργο μας είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο. Παρόλα αυτά θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί και με αμιγώς ελληνικό ρόστερ απέναντι στην πληρέστερη ομάδα του πρωταθλήματος και να κυνηγήσουμε τις πιθανότητές μας στο παιχνίδι.
Μπορεί το Ρύσιο να κυνηγήσει την έκπληξη;
Νομίζω ότι κάθε ομάδα μπορεί να κυνηγήσει την έκπληξη, οπότε και γιατί όχι εμείς; Το μπάσκετ έχει την άγρια ομορφιά του ότι γίνονται εκπλήξεις και το θεωρητικά outsider μπορεί να κερδίσει το φαβορί. Αν δούμε βέβαια ρεαλιστικά το παιχνίδι, το έργο μας είναι πάρα πολύ δύσκολο, στην έδρα μιας πολύ καλής ομάδας και χωρίς την ξένη μας (σ.σ. η Asia Logan θα έχει αποχωρήσει ήδη από τη χώρα μας το Σάββατο, που θα γίνει το πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών). Βέβαια πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο και δεν παρατάμε κανένα ματς. Είμαστε αισιόδοξες και θα προσπαθήσουμε για τη νίκη όσο και αν αυτή φαντάζει ακατόρθωτη.
Στη δεύτερη σεζόν του στην Α1, το Ρύσιο προκρίθηκε στην τετράδα του πρωταθλήματος και στον τελικό του Κυπέλλου. Ποιο το μυστικό της επιτυχημένης πορείας και πώς βιώνετε εντός της ομάδας αυτές τις ιστορικές στιγμές;
Το Ρύσιο είναι μια ομάδα που προχωράει βήμα-βήμα. Από την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία και στη συνέχεια την παραμονή στην Α1 και φέτος το βήμα παραπάνω όπως το χαρακτηρίσαμε. Ο σωστός σχεδιασμός και το σωστό στήσιμο της ομάδας οφείλεται στη συνέπεια και στη σκληρή δουλειά του προπονητικού team και στη φετινή πετυχημένη πορεία καθρεφτίζεται η σκληρή δουλειά που γίνεται στην προπόνηση και το καλό κλίμα που έχουμε μεταξύ μας. Η φετινή πορεία είναι ιστορική για το σύλλογο και νομίζω πως το απολαμβάνουμε. Ειδικά στο Κύπελλο χαρήκαμε το κάθε δευτερόλεπτο, περάσαμε πολύ καλά, το διασκεδάσαμε και αυτό βγήκε και στο γήπεδο. Όπως κάθε ομάδα βέβαια, είχαμε και έχουμε και εμείς τα προβλήματα και τις κακές στιγμές μας, όμως το μυστικό είναι ότι τα ξεπερνάμε και είμαστε μια γροθιά μέσα στο γήπεδο.

Προσωπικά, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία της κατηγορίας από πολλές συμπαίκτριές σου, νιώθεις έξτρα πίεση αγωνιστικά;   
Σε μια ομάδα όλοι οι συντελεστές (παίκτριες, προπονητές) νιώθουν την πίεση της νίκης ειδικά στα κρίσιμα ματς. Σίγουρα υπάρχει και πίεση και ευθύνη, όμως αυτό είναι και η ομορφιά στον αθλητισμό. Θα έλεγα ότι η εμπειρία με βοηθά στο να ξεπεράσω ή να διαχειριστώ την πίεση πριν από ένα ματς αντί να μου προσδίδει περισσότερο άγχος.
σταυρίδου2
Έγινε πολύς λόγος για το ότι και τα δύο παιχνίδια των προημιτελικών με τον Ιπποκράτη έγιναν στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. οι δύο ομάδες για οικονομικούς λόγους συμφώνησαν να μοιραστούν τα έξοδα και να αποφύγουν τις μετακινήσεις). Είναι το οικονομικό το βασικό πρόβλημα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ που το κρατάει πίσω και αγωνιστικά;
Η ερώτηση αυτή ανοίγει πολλά μέτωπα και επιδέχεται μιας μεγάλης απάντησης. Όντως το θέμα με τα παιχνίδια εναντίον του Ιπποκράτη Κω πήρε μεγάλες διαστάσεις και όχι άδικα. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι ποικίλα, όμως σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα δεν ξέρω αν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ρίξει ευθύνες σε δύο Σωματεία προερχόμενα από την Περιφέρεια, σε μια Ομοσπονδία με μειωμένη κρατική επιχορήγηση που αδυνατεί να καταβάλει τα οδοιπορικά στις ομάδες που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα ή στις παίκτριες που προσπαθούν να αντιμετωπίζουν το άθλημα που αγαπούν επαγγελματικά, όταν  όλα συνηγορούν στο να είναι ερασιτεχνικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν υπάρχουν διοικητικά ή κοινωνικά προβλήματα συμπορεύονται πάντα με οικονομική δυσχέρεια. Σίγουρα η γενικότερη κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει και το γυναικείο μπάσκετ. Πλέον οι σύλλογοι δεν μπορούν να έχουν οικονομικά δυνατές διοικήσεις και κάποιες φορές (ειδικά οι επαρχιακές ομάδες) δεν βρίσκουν εύκολα ακόμα και χορηγούς καθώς οι τοπικοί επιχειρηματίες μετά βίας κρατούν τις επιχειρήσεις τους και το τελευταίο που σκέφτονται είναι να κάνουν χορηγία σε έναν αθλητικό σύλλογο. Η Ομοσπονδία δεν καταβάλει τα οδοιπορικά στους συλλόγους και συνεπώς αναγκάζονται αυτοί να καλύπτουν και αυτά τα έξοδα.
Καμία ομάδα δεν συμμετέχει στην Ευρώπη. Οι ομάδες έχουν μόνο μία ξένη η οποία είναι τις περισσότερες φορές χαμηλόμισθη και δεν πληρώνεται και πάντα. Όλα αυτά δεν βοηθούν το πρωτάθλημα να ανέβει επίπεδο. Οι παίκτριες και οι προπονητές προσπαθούμε να δουλεύουμε μέσα στο γήπεδο με τα στάνταρ παλαιότερων εποχών. Δεν χάνουμε προπόνηση ακόμα και όταν δεν πληρωνόμαστε, κάνουμε έξτρα γυμναστήριο και στίβο και προσπαθούμε να κρατήσουμε τα στάνταρ δουλειάς μας σε επαγγελματικό επίπεδο. Όμως πόσο εύκολο είναι αυτό να συνδυαστεί με τις σπουδές μας; Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστεί αυτό με τη δουλειά μας μετέπειτα; Όταν πρέπει να ιεραρχηθούν τα πράγματα στη ζωή μας είναι δυνατόν το μπάσκετ να μπει πάνω από όλα ενώ δεν παρέχει χρήματα και εξασφάλιση; Δεν είναι τυχαίο που πολλές κοπέλες επιλέγουν τελευταία να φύγουν στην Αμερική για να συνδυάσουν σπουδές και μπάσκετ. Αυτό είναι ένα δείγμα του ότι δεν έχουμε τις υποδομές να στηρίξουμε εμείς κάτι ανάλογο.
Οπότε ας μη βιαζόμαστε να ρίχνουμε ευθύνες, γιατί το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς οικονομικό, όμως όταν δεν υπάρχουν χρήματα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα βγαίνουν στο προσκήνιο.

Θα ρίσκαρες μια πρόβλεψη για το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών; Πού πιστεύεις ότι θα κριθεί αυτή η σειρά;
Το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών πιστεύω ότι θα μας προσφέρει ενδιαφέροντα ματς. Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας και σε συνδυασμό με την παρουσία του κόσμου που τον στηρίζει σε όλα τα ματς του Πρωταθλήματος θεωρώ ότι έχει και το ψυχολογικό αβαντάζ. Σίγουρα βέβαια προβλέψεις δεν χωράνε σε παιχνίδια μεταξύ δύο πολύ ποιοτικών ομάδων, όμως ο Πρωτέας (που έχει και απώλειες τραυματισμών) για να προκριθεί στον τελικό καλείται να σπάσει το αήττητο της έδρας του ΠΑΟ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η αγωνιστική (Σάββατο 4/4)
Ελληνικό-Αναγέννηση Ν.Ρ. (ΑΠΧ Αργοναύτες 14.00)
2η αγωνιστική (Τετάρτη 8/4, αν χρειαστεί)
Αναγέννηση Ν.Ρ.-Ελληνικό (Ν. Ρυσίου 16.00)
3η αγωνιστική (Κυριακή 19/4, αν χρειαστεί)
Ελληνικό-Αναγέννηση Ν.Ρ. (ΑΠΧ Αργοναύτες 14.00)

πηγή: http://www.eurohoops.net/