titloi

12/11/19

Εθνική Γυναικών: Συνεντεύξεις των Σωτηρίου - Σπανού - Σταμολάμπρου

Εθνική Γυναικών: Συνεντεύξεις των Σωτηρίου - Σπανού - Σταμολάμπρου




Σωτηρίου: «Χρειάζεται κατάθεση ψυχής με Σλοβενία»



Δυο εποχές παικτριών, η νέα και η παλιά, συναντιούνται στο φετινό ξεκίνημα της Εθνικής Γυναικών στοχεύοντας να οδηγήσουν και πάλι την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών.
Μέσα από ένα πάντρεμα έμπειρων και νεαρών αθλητριών η Ομάδα ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2021.
Εκπρόσωπος της παλιάς «χρυσής» φουρνιάς του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι η Κατερίνα Σωτήριου. Η έμπειρη παίκτρια σχολίασε την νέα πρόκληση που έχει μπροστά της η Εθνική, αλλά και το γεγονός ότι πλέον είναι πρώτη αρχηγός της Ομάδας.
Μιλώντας για το νέο ξεκίνημα η Κατερίνα Σωτηρίου επισήμανε. «Αναμφίβολα είναι μια νέα αρχή για την Εθνική Ομάδα, ένα καινούργιο ταξίδι, μια νέα περιπέτεια. Οι περισσότερες από την ‘’χρυσή’’ παλιά φουρνιά έχουν σταματήσει, ωστόσο, έχουμε παραμείνει κάποιες και συνεχίζουμε αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της παλιάς και της νέας εποχής. Θέλουμε  να μεταλαμπαδεύσουμε την εμπειρία και τις εικόνες μας στη νέα γενιά και προσπαθήσουμε να τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια εντός και εκτός γηπέδου να συνεχίσουν το έργο, τις επιτυχίες και την λαμπρή πορεία της Εθνικής Γυναικών».

Μετά από αμέτρητα χιλιόμετρα μέσα στα παρκέ με τη φανέλα με το εθνόσημο η Κατερίνα Σωτηρίου στάθηκε και στην ευθύνη που έχουν οι παλιές. «Ευθύνη έχουμε γιατί έτσι είναι ο πρωταθλητισμός. Είναι τρόπος ζωής για μας και θα έλεγα ότι είναι μια όμορφη ευθύνη… Τόσα χρόνια και εμείς μαθαίναμε από άλλες παίκτριες και πλέον έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε αυτήν την τιμή. Είμαστε χαρούμενες που βρισκόμαστε σε αυτή την θέση. Σίγουρα θέλουμε την επιτυχία, αλλά χρειάζεται χρόνο, καθώς τίποτα δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Και η παλιά Εθνική χρειάστηκε κάποια χρόνια για να φτάσει στον δρόμο των επιτυχιών. Είμαστε έτοιμες να δώσουμε το 100% και να βάλει η καθεμιά στο δικό της λιθαράκι στην Εθνική Ομάδα».
Το φετινό ραντεβού της Εθνικής Γυναικών είναι άκρως τιμητικό για την Σωτηρίου που πια έχει τον ρόλο της αρχηγού. «Η παρουσία μου τόσο στην Εθνική Γυναικών αλλά κυρίως στην πορεία και τις επιτυχίες της αυτόματα με γεμίζουν υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη. Από εκεί και πέρα είναι κάτι πολύ τιμητικό για μένα να είμαι αρχηγός».
Η Εθνική ξεκινά τις υποχρεώσεις της με αντίπαλο την Σλοβενία την Πέμπτη (17/11) στην πόλη Τσέλιε με την έμπειρη φόργουορντ να τονίζει. «Η Εθνική βρίσκεται σε φάση ανανέωσης. Σε αυτό τον κύκλο των αγώνων μας πιέζει χρόνος, ωστόσο, θεωρώ ότι βοήθησε το γεγονός ότι το καλοκαίρι η Ομάδα είχε μαζευτεί για κάποια φιλικά.  Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένες περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο πλάνο των προπονητών. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με στόχο τη νίκη. Το παιχνίδι απέναντι στη Σλοβενία δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε. Η ομάδα μας άλλωστε έχει μάθει ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται κατάθεση ψυχής την Πέμπτη στην Σλοβενία για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

------------------------------------------------------------------------------------------------

Σπανού: «Θα παίξουμε με καρδιά για τη χώρα μας»

Σε ρυθμούς Σλοβενίας κινείται πλέον η Εθνική Γυναικών που την Πέμπτη (14/11) μπαίνει στην μάχη των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2021.
Μια μάχη διαφορετική από τις άλλες, καθώς θα λείπουν αθλήτριες που είχαν αφήσει το στίγμα τους στην Εθνική Ομάδα, η οποία έχει προχωρήσει σε ανανέωση. Φυσικά έχουν μείνει αρκετές εκπρόσωποι της «παλιάς φρουράς» με αναβαθμισμένο ωστόσο ρόλο και ευθύνη. Μια από αυτές είναι και η Αρτεμις Σπανού που έχει συμπληρώσει αισίως εννιά χρόνια παρουσίας στην Γυναικών.

Η 26χρονη πάουερ φόργουορντ δεν κρύβει ότι νιώθει κάπως αμήχανα, αλλά είναι ενθουσιασμένη για την νέα πρόκληση αλλά και το γεγονός ότι θα έχει και τον ρόλο μιας εκ των αρχηγών.  «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα για μένα. Εννιά χρόνια είχαμε την Εβίνα και την Στέλλα ηγέτες της ομάδας. Πλέον το σκηνικό είναι διαφορετικό και είμαι  ενθουσιασμένη με την νέα πρόκληση. Η Εβινα και  Στέλλα με έχουν προετοιμάσει, έχουμε μιλήσει και είμαι έτοιμη».
Πριν από εννέα χρόνια η Άρτεμις Σπανού ήταν αυτή που δέχονταν συμβολές από τις παλιές. Τώρα πλέον η ίδια είναι μια από τις παίκτριες που έχει αναλάβει να «δώσει τα φώτα» της στο νέο αίμα της Εθνικής. «Καταρχήν τα κορίτσια αυτά το αξίζουν που βρίσκονται στην Ομάδα. Έχουν μεγάλο ταλέντο και είναι δεδομένο ότι αποτελούν το μέλλον της Εθνικής. Είμαι σίγουρη ότι θα αρπάξουν την ευκαιρία και θα μάθουν από εμάς εντός και εκτός γηπέδου. Θα πρέπει ακόμα σε κάθε ευκαιρία να δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να κρατούν τα στοιχεία και τις συμβουλές που θα τις βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερο».
Το ξεκίνημα της ανανεωμένης Εθνικής φέρνει την Ομάδα στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της αντιμέτωπη με την Σλοβενία. Μια αρχή αρκετά δύσκολη κάτι το οποίο παραδέχεται και η Άρτεμις Σπανού. «Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι, καθώς αγωνιζόμαστε και εκτός έδρας. Θα πάμε στον αγώνα ουσιαστικά με πέντε έξι προπονήσεις. Πρέπει να μάθουμε τα νέα πράγματα στο παιχνίδι μας και να τα αφομοιώσουμε άμεσα καθώς δεν υπάρχει χρόνος. Σε αυτό το παιχνίδι θα μπούμε μέσα και θα παίξουμε με πάθος και καρδιά για την χώρα μας. Σε τέτοια παιχνίδια μετράει ποιος το θέλει περισσότερο. Είμαστε έτοιμες πνευματικά, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δώσουμε το 100%. Η Σλοβενία βασίζεται στο γρήγορο παιχνίδι και διαθέτει γκαρντ με εμπειρίες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα. Αρέσκεται σε αιφνιδιασμούς και σε παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε την αντίπαλό μας και που θα εστιάζουμε το παιχνίδι μας».


------------------------------------------------------------------------------------------------

Σταμολάμπρου:" Έτοιμες να ανταποκριθούμε στη μεγάλη ευθύνη"





Αντίστροφα για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών της μετρά η Εθνική Γυναικών. Μπαίνει στη μάχη των πρώτων παραθύρων των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2021 στοχεύοντας στην επιστροφή της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.
 Εθνική Ομάδα έχοντας πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της ξεκινά τους αγώνες της με αντιπάλους τη Σλοβενία (14/11, Τσέλιε) και την Ισλανδία (17/11, Χαλκίδα).
Η Άννα Νίκη Σταμολάμπρου από τις «παλιοσειρές» πλέον του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μίλησε για το καινούριο ξεκίνημα. «Είναι μια νέα πρόκληση για την Εθνική Γυναικών τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021. Θεωρώ ότι η Εθνική Ομάδα πρέπει να επανέλθει στην ελίτ  του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπου και ανήκει και είμαι σίγουρη ότι θα κάνουμε τα πάντα για αυτό τον στόχο».
Με μια άκρως ανανεωμένη ομάδα η ευθύνη είναι μεγαλύτερη στις παλιές κάτι στο οποίο αναφέρθηκε η 24χρονη γκαρντ. «Ούτως ή άλλως είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο, ποσώ δε μάλλον τώρα που έχει γίνει μεγάλη ανανέωση στην Ομάδα. Αποχώρησαν αθλήτριες με πολύ μεγάλη ιστορία και προσφορά και η κληρονομιά που μας αφήνουν είναι τεράστια. Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμες να ανταποκριθούμε σε αυτή την μεγάλη ευθύνη και να βγούμε μπροστά. Υπάρχει ταλέντο, θέληση και αγάπη για την Εθνική Ομάδα και αυτό με κάνει να πιστεύω σε μελλοντικές επιτυχίες».
Πρώτο παιχνίδι με Σλοβενία και στη συνέχεια ακολουθεί η Ισλανδία για την Εθνική Γυναικών σε λίγες μόνο ημέρες.  «Αρχικά θα αντιμετωπίσουμε την Σλοβενία, μια ομάδα με καλές και έμπειρες παίκτριες που αγωνίζονται πολλά χρόνια μαζί σε υψηλό επίπεδο. Άλλωστε το γεγονός ότι η FIBA τους κατατάσσει στην δεύτερη θέση των power rankings της Ευρώπης, τα λέει όλα. Όσον αφορά στην Ισλανδία είναι μια ομάδα που δεν είναι γνώριμη σε εμάς και αυτό μπορεί να κρύβει κινδύνους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την ίδια σοβαρότητα και τα δύο παιχνίδια. Πιστεύω ότι στο ματς με την Ισλανδία, ο κόσμος της Χαλκίδας θα γεμίσει το γήπεδο και θα είναι δίπλα μας όπως άλλωστε έχει αποδείξει στο παρελθόν», τόνισε η Σταμολάμπρου.  
Διανύοντας τον δεύτερό της χρόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα η νεαρή παίκτρια μίλησε για τον φετινό μαραθώνιο. «Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα φέτος της Α1 Γυναικών είναι πιο ποιοτικό γιατί με την προσθήκη κάποιων καλών ξένων παικτριών, αρκετές ομάδες έγιναν πιο ανταγωνιστικές. Με χαρά βλέπω ότι ορισμένες νέες παίκτριες παίρνουν χρόνο στις ομάδες τους και αποκομίζουν εμπειρίες που θα τις βοηθήσουν στην συνέχεια. Επίσης πολύ ευχάριστο είναι ότι κάθε αγωνιστική βλέπουμε να γίνονται εκπλήξεις και ανατροπές».
Τέλος, η Αννα Νίκη Σταμαλάμπρου αναφέρθηκε και στους στόχους της ομάδας της, του Ολυμπιακού για τη φετινή χρονιά. «Είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, καθώς και να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται στην Ευρώπη. Είναι δύσκολο γιατί οι αγώνες είναι συνεχόμενοι αλλά η ομάδα διαθέτει την ποιότητα για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Eurocup».